subota, 28 jul 2012 17:07

Samopregled dojke

boobs-covering

Samopregled dojke sastoji se od 6 faza, koje se sve mogu obaviti unutar 10 minuta. Samo kompletan samopregled dojke je uspiješan u preventivnoj zaštiti od malignih oboljenja, stoga radite ovaj pregled pažljivo i temeljno, i najmanje jednom mjesečno.

Brinite kako o sebi, tako i o svojoj partnerki, i ovakav pregled uvedite u svoju rutinu, i, ako je potrebno, pomozite jedna drugoj—možda se i zabavite vodeći računa o svom zdravlju!

step1

Korak 1:Stanite ispred ogledala. Tragajte za bilo čim što je neuobičajeno, tipa asimetričnosti, promjena u običajenom obliku i prebojenosti kože vaših grudi, uvučene bradavice ili dijela kože.

step2

Korak 2:Podižući polagano ruke iznad glave tragajte za navedenim promjenama na dojkama. Podizanje ruku i zatezanje mišića (sa rukama izviše glave, spojite dlanove i pritisnite ih jedan o drugi) potencira promjene na koži i bradavicama, pa postaju lakše uočljive.

step3

Korak 3: Nagnite se blago ka ogledalu, šake postavite čvrsto na bokove, i povlačeći ramena i laktove naprijed pokušajte da zategnete grudne mišiće na kojima leže dojke. Još jednom pažljivo pogledajte pokušavajući da uočite asimetrične promjene na dojkama u smislu ispupčenja, ulegnuća, uvlačenja kože ili bradavice. Znajte da lakša asimetrija u veličini grudi nije značajna jer je prisutna kod najvećeg broja žena.

step4

Korak 4: Podignite lijevu ruku iznad glave, i kružnim pokretima prstiju desne ruke sistematski, temeljno i pažljivo, opipajte sve delove lijeve dojke. Koristite tri/četiri prsta, ne samo vrhove već i cijelu donju stranu. Počnite od spolja i opisujući kružnice, u sve manjim krugovima, približavajte se bradavici, vodeći računa da ne preskočite ni jedan dio. Pri pipanju obratite pažnju na postojanje zadebljanja, čvorića, tumora i slično. Posebno se posvetite i dijelu dojke ka pazušnoj jami, kao i samom pazuhu, jer se promjene u vidu čvorića mogu nalaziti i tu. Desnu ruku upotrijebite za pregled lijeve dojke, a lijevu ruku za pregled desne.

step5

Korak 5: Na kraju pregleda nježno stisnite bradavice obije dojke, radi eventualnog otkrića iscjetka ili sukrvice.

(mnoge žene korak 4 i 5 rade pod tušem, s obzirom da prsti lakše klize po vlažnoj i nasapunjanoj koži, olakšavajući tako otkrivanje promjena u teksturi tkiva ispod kože )

step6

Korak 6: U ležećem položaju ponovite korake 4 i 5. Ovakav položaj omogućava da se dojka raspostre po najvećoj površini grudnog koša, pa je najtanja i najlakša za pregled. Da bi najbolje pregledali desnu dojku, na ravnoj podlozi lezite na leđa, postavite jastuk ispod desnog ramena i lopatice, i istovremeno podignite desnu ruku iznad glave. Kružnim pokretima, kao što je prethodno opisano, pregledajte dojku lijevom rukom. Ponovite pregled i na drugoj strani.

Važno:

Ako samopregledom grudi, u trajanju od 10 minuta svakog mjeseca, otkrijete bilo kakvu promjenu u periodu između dva pregleda—odmah se obratite svom ljekaru!

NAJBOLJA OBRANA OD TUMORA DOJKE: RANO OTKRIVANJE

Najbolja obrana protiv raka dojke je rano otkrivanje, kada je bolest najčešće izlječiva.
“Američko društvo za borbu protiv kancera” preporučuje slijedeće smjernice za rano otkrivanje, koje će vam pomoći da ostanete u dobrom zdravlju:

• Žene u svojim dvadesetim i tridesetim godinamatrebalo bi da rade kliničke preglede dojki kao dio redovnog sistematskog pregleda kod svog izabranog ljekara, po mogućnosti svake 3 godine. Žene u četrdesetima i starije trebalo bi da ovaj pregled obavljaju svake godine.

• Žene u dobi od 40 i starije trebalo bi da urade mamografski pregled svake godine i da nastave to činiti sve dok su u dobrom zdravlju.

• Žene bi trebalo da znaju kako im grudi izgledaju, i da znaju da je važno da osjete i odmah prijave svaku promjenu svom ljekaru. Samopregled dojki je prvi izbor za žene, naročito u dvadesetim godinama. Razgovarajte sa svojim lijekarom ili medicinskom sestrom o prednostima i ograničenjima samopregleda.

Tekst priredila: dr Tea Dakić