subota, 30 jun 2012 17:04

Top 10 stvari o kojima LB žene treba da razgovaraju sa svojim ljekarom

lesbian-couple-02

Pred vama je 10 najvažnijih zdravstvenih rizika koji se tiču lezbejki i biseksualnih žena. Iako se ne odnosi svaki od njih na svaku ženu ponaosob, to im, ipak, u određenom stepenu mogu biti izložene, te nije na odmet biti svjestan ovih potencijalnih problema.

1. Tumori dojke

Lezbejke i biseksualne žene imaju veći broj faktora rizka za obolijevanje od malignih tumora dojke, dok, su, s druge strane, manje sklone obavljanju redovnih skrining pregleda. Ovakva kombinacija okolnosti stavlja vas u lošu poziciju, sa manjom vjerovatnoćom dijagnostikovanja u ranim fazama, kada je su ovi tumori najčešće izlječivi.

2. Depresija /anksioznost

Lezbejke i biseksualne žene mogu patiti od hroničnog stresa zbog diskriminacije, a ovo najviše pogađa one žene koje osjećaju da su priniđene da kriju svoju orijentaciju, kao i one lezbejke/biseksualne žene koje su, upravo zbog otkrivanja svoje seksualne orijentacije, izgubile važnu emocionalnu potporu od bliskih im ljudi. Svakodnevica u ovakvom stresu može izazvati depresiju i anksioznost.

3. Zdravlje srca

Koronarne bolesti srca (npr. angina pektoris, infartkt,…) su vodeći uzrok smrti kod žena. Pušenje i gojaznost su najznačajniji faktori rizika za koronarne bolesti srca među lezbejkama i biseksualnim ženama. Potrebno je da obavezno radite godišnji sistematski pregled, sa pretragama koje bi ukazale na eventualno povišen krvni pritisak, visok nivo holesterola, ili rizik od dijabetesa. Ljekar vam može dati savjete o odvikavanju od pušenja, ispravnoj fizičkoj aktivnosti i održavanju idealne tjelesne težine.

4. Ginekološkia maligna oboljenja

Lezbejke imaju veći rizik za određene vrste ginekoloških malignih oboljenja u odnosu na populaciju heteroseksualnih žena. Samo redovnim ginekološkim pregledima i PAPA testovima možete na vrijeme otkriti ove promjene, i tako omogućiti sebi najbolje šanse za izlječenje.

5. Fitness

Istraživanja su pokazala da su lezbejke i biseksualne žene sklonije gojaznosti od heteroseksualnih žena. Prekomjerna težina je usko povezana sa višim rizikom od srčanih i malignih bolesti, kao i prerane smrti. Od svog ljekara tražite da vam pruži stručne savjete o zdravoj ishrani, pravilnoj fizičkoj aktivnosti, i ostalim zdravim stilovima života.

6. Duvan

Istraživanja takođe pokazuju da je veći broj pušača među lezbejkama i biseksualnim, nego među heteroseksualnim ženama. Nikotinska zavisnost se lako i brzo razvija, čak iako konzumirate cigarete samo u društvu, prilikom izlazaka. Pušenje je povezano s višim stepenom obolijevanja od malignih i srčanih bolesti i emfizema pluća--tri glavna uzroka smrti među ženama.

7. Alkohol

Konzumiranje alkohola i opijanje su češći među lezbejkama u odnosu na druge žene. Dok jedna čaša vina može biti dobra za srce, više od toga stavlja vas u povišen rizik od malignih bolesti, ciroze jetre i drugih zdravstvenih problema.

8. Zlouportreba droga

Lezbejke i biseksualne žene sklonije su upotrebi narkotika nego heteroseksualne žene. Uzrok ovakvom ponašanju najvjerovatnije leži u potrebi da se oslobode od stresa koji je posljedica homofobije, seksizma i/ili diskriminacije koju proživljavaju. Pronađite zdrave načine da se izborite sa ovim vidovima stresa, i umanjite tako njegov učinak na svoje mentalno i fizičko zdravlje.

9. Nasilje u intimnim vezama

Uprkos uvriježenom stereotipu, neke lezbejke doživljavaju nasilje u emotivnim vezama. Međutim, zdravstveni radnici njima rijetko postavljaju pitanja o nasilju od strane partnera/ke, dok se, u slučaju heteroseksualnih žena, ovom problemu posvećuje značajno veća pažnja. I lezbejkama i biseksualnim ženama treba omogućiti priliku i sigurnost da o ovakvom nasilju mogu pričati, pružiti im adekvatno savjetovanje, sklonište ako je potrebno, i dati podršku da nasilje i prijave.

10. Seksualno zdravlje

Lezbejke i biseksualne žene su, uprkos opštoj zabludi, u riziku od istih polno prenosivih infekcija (STI) kao i heteroseksualne žene. Žene koje imaju seks sa ženama mogu jedna drugoj prenijeti STI kontaktnim putem koža-na-kožu, sluznicama (oralna sluznica, vaginalna sluznica), vaginalnim tečnostima i/ili menstrualnom krvi. Dijeljenje seksualnih pomagala može naročito povećati rizik od prenošenja STI. Stoga je od izuzetne važnosti da se testirate na najčešće seksualno prenosive infekcije, kao i da vodite računa o zaštiti od istih, kako bi sačuvale i svoje i partnerkino zdravlje.

 

Tekst priredila: dr Tea Dakić