subota, 31 decembar 2011 16:59

Pričajmo o... Ureaplazma i mikoplazma

pricajmo-O-03

Iz ove grupe mikroorganizama, Mycoplasma hominis, Ureaplasma urealyticum i Mycoplasma genitalium predstavljaju tri najčešća uzrocnika simptomatskih infekcija urogenitalnog trakta. Ponovljene infekcije mikrobima iz ove grupe su veoma česta pojava. Takođe su često povezane sa udruženom bakterijskom infekcijom. Postoji mišljenje da antibiotska terapija koja uspješno izliječi bakterijsku infekciju ujedno eliminiše i mikoplazmu/ureaplazmu.

Infekcija jajovoda mikoplazmom/ureaplazmom se može završiti stvaranjem priraslica, sužavanjem jajovoda, "sljepljivanjem", čineći ga poptuno nefunkcionalnim, iako propustljivost jajovoda za tečnost (kontrast pri snimanju) može biti potpuno očuvana. Osim poremećaja funkcije jajovoda, danas se smatra da mikoplazma/ureaplazma mogu biti udružene sa povećanim rizikom za pobačaj ili razvojne anomalije ploda. Ovaj fenomen se uglavnom objašnjava povećanom aktivnošću medijatora upale i povećanom aktivnošću NK ćelija endometrijuma.

Učestalost infekcije mikoplazmom/ureaplazmom je u stalnom porastu. Infekcija se može dokazati i kod devojaka koje nisu imale odnose, dok se kod seksualno aktivnih žena infekcija mikoplazmom moze dokazati u 17% slučajeva. Ovaj procenat je daleko veći kada je u pitanju ureaplazma i iznosi 75%.

Simptomi: Ukoliko se radi o asimptomatskim infekcijama, kod kojih je neznatno pojačan vaginalni sekret, mikoplazme se najčešće dokazuju iz brisa vagine, dok se retko nalaze u brisu grlića materice ili uretre. Suprotno ponašanju mikoplazme u vagini i djelimično grliću materice, naseljavanje same materične šupljine, jajovoda, odnosno širenje mikoplazmatske infekcije u malu karlicu je vrhunac njihove patogenosti. Simptomi koji se pri tome javljaju su nespecifični, a obuhvataju bolove ili napetost u donjem delu trbuha, pojačani vaginalni sekret, bolove prlikom polnog odnosa i sl. Mogu se javiti mučnina i povraćanje, povišena tjelesna temperatura, nepravilna krvarenja, kao i smetnje prilikom mokrenja (pečenje i učestalo mokrenje). Izgleda da je kod žena patogenija Mycoplasma hominis, dok kod muškaraca više problema izaziva Ureaplasma urealyticum. Dijagnoza se postavlja na osnovu izolacije uzročnika iz brisa grlića materice i/ili uretre u odgovarajućim kulturama.

Liječenje: Ljekovi izbora su tetraciklini (Doxicyclin) kroz 10-14 dana koji su efikasni kod svih vrsta mikoplazmi. U terapiji infekcije Mycoplasmom hominis na raspolaganju stoje još linkomicin (Lincocin) i clindamicin, dok je u liječenju Ureaplasma urealyticum djelotvoran eritromicin (Eritromycin).

Alternativne mogućnosti: Za seksualno aktivnu osobu ne postoji apsolutno siguran način kako izbjeći ovu vrstu polno prenosivih bolesti. Sve što narušava pH vagine i bakterijsku ravnotežu vagine moze dovesti do infekcije. Izbjegavajte hemijske iritanse, šampone, tampone, irigatore i sl.