četvrtak, 28 april 2011 16:57

Pričajmo o... Upala mokraćne bešike

pricajmo-O-03

Upala mokraćne bešike ili cistitis je infekcija mokraćne bešike praćena osjećajem pečenja pri mokrenju i čestom potrebom za mokrenjem.

U normalnim okolnostima urin je sterilna tečnost. To znači da ne sadrži bakterije ni druge mikroorganizme (gljivice, viruse). Upala mokraćne bešike koja je uzgred rečeno znatno češća kod žena zbog male dužine mokraćne cijevi, događa se sa prodorom bakterija. U najvećem broju slučajeva radi se o bakterijama koje su porijeklom iz anusa, zbog blizine analnog otvora i otvora mokraćne bešike.

Najčešći uzroci cistitisa kod žena

Najčešći uzrok cistitisa je loša higijena. Nakon nužde ženama se savjetuje da brisanje obavljaju u pravcu od otvora za mokrenje ka anusu kako bi se izbjegao prenos bakterija iz anusa. Isto tako čest uzrok cistitisa je seksualni odnos. Poslije svakog seksualnog odnosa poželjno je izvršiti mokrenje. Na taj način preveniraju razvoj cistitisa koji se gotovo uvijek razvija nakon seksualnog odnosa u blažoj formi. Redovno pražnjenje mokraćne bešike, umjesto suzdržavanja i odlaganja mokrenja može vas zaštititi od upale mokraćne bešike. Ostali uzroci cistitisa mogu se odnositi na urođene deformitete u građi mokraćnih puteva, npr. suženja, koja otežavaju kompletno pražnjenje mokraćne bešike, zatim urinarni kateter, postojanje pijeska ili kamena u mokraćnoj bešici.

Koji su simptomi bolesti?

Najčešći uzrok cistitisa su bakterije Escherihia coli, Proteus, Klebsiella, Enterobacter. Upala mokraćne bešike manifestuje se učestalom potrebom za mokrenjem koje je praćeno izmokravanjem malih količina urina. Bol i pečenje pri mokrenju su tipični simptomi bolesti. Osjećaj napetosti u mokraćnoj bešici, neugodan miris urina, a katkad i prisustvo krvi u urinu takođe mogu biti prisutni. Ono što je odlika infekcije mokraćne bešike i mokraćne cijevi, za razliku od većine drugih infekcija, je izostanak visoke temperature. U principu, pojava visoke temperature znak je širenja infekcije na bubrege. Širenje infekcije na bubrege je komplikacija koja se može razviti ukoliko se ne sprovede adekvatno liječenje.

Ponovna pojava infekcije tj. vraćanje, nije rijetkost naročito ako je izazivač Escherichia coli.

Kako se postavlja dijagnoza?

Dijagnoza se postavlja na osnovu prisustva opisanih tegoba i laboratorijskog pregleda urina. Davanje uzorka urina za laboratorijsku pretragu podrazumijeva malu pripremu kako bi se izbjegla kontaminacija urina bakterijama sa okolne sluznice i kože. Prije mokrenja potrebno je izvršiti toaletu vulve (oprati područje otvora mokraćne cijevi i vagine). Pri mokrenju potrebno je prstima razmaći velike usmine. Prvi mlaz urina se propušta, a ostatak ispušta u sterilnu posudu.

Liječenje

Vaš ljekar će vam zavisno od težine vaših simptoma i eventualno izolovanog uzročnika iz urina propisati upotrebu antibiotika. Takođe se savjetuje upotreba što veće količine tečnosti, i do 2 litra, uglavnom čaja od uve ili brusnice. Oblačenje shodno vanjskoj temperaturi, izlaganje hladnoći može pogoršati tegobe.

 

Tekst priredila: dr Milena Popović