nedjelja, 04 mart 2012 16:39

Pričajmo o... Celulit

pricajmo-O-06

Kako skinuti celulit je jedan od većih problema sa kojim se žene suočavaju prilikom njege svoga tijela. Iako mnoge od nas misle da ga se ne mogu osloboditi ili da taman kad pomislimo da je nestao ili se smanjio on se ponovo vrati, problem celulita je rješiv. Kada jednom uspijemo da dovedemo svoju liniju i kožu do savršenstva, da bi rezultat bio dugotrajniji, potrebno je da promijenimo loše navike, zdravo živimo i zdravo se hranimo.

Celulit se najčešće javlja na butinama, sjedalnoj regiji, stomaku i koljenima. Uglavnom se pojavljuje kod žena, rjeđe kod muškaraca. Najveći krivac za nastanak celulita je loša cirkulacija, koja dovodi do toga da se u organizmu gomilaju toksini i voda.

U ostale uzroke nastanka celulita ubrajaju se način života, pušenje, masna hrana, neunošenje dovoljno tečnosti i vode, zamor, loša ishrana, fizička neaktivnost, kao i određeni nasljedni faktori. Smatra se da hormoni igraju dominantnu ulogu u nastajanju celulita, naročito estrogen.

Za borbu protiv celulita najvažnija je pravilna ishrana. Treba postepeno da smanjujete unos slatkiša, zasićenih masti i proteina životinjskog porijekla, a da povećate unos voća i povrća. Vitamin C je prirodni antioksidant koji čisti naš organizam od toksina i važno ga je unositi ishranom. Predstavlja takođe bitan faktor u borbi sa celulitom. Voda je isto jako bitan faktor. Potrebno je da dnevno unesete dva litra vode. Da biste svoje tijelo održali u formi i spriječili nastanak problema kao što je celulit vježbajte. Za skidanje celulita najpoželjnije je plivanje. Ako nemate vremena za bavljenje sportom, vježbanje mogu zamijeniti šetnje.

Tri najveća prijatelja celulita su kafa, cigarete i alkohol. Unos ovih materija treba obustaviti ili smanjiti što je više moguće.

Ako imate vremena i novca na raspolaganju vam je više metoda borbe protiv celulita poput masaže, krema, hidromasaže. Vježbanje samo po sebi nije dovoljno ali u kombinaciji sa drugim mjerama kao što je odgovarajuća ishrana može pomoći.

Anticelulit masaža je uspješan način uklanjanja celulita. Ovaj tip masaže treba da izvode obučeni maseri i fizioterapeuti da ne bi došlo do stvaranja podliva i modrica. Daje brže rezultate nego mazanje kremama kod kuće i samomasiranje. Puni efekti se ipak postižu u kombinaciji sa pravilnom ishranom, manjim unosom slatkiša, unošenjem dovoljne količine tečnosti. Preporučuje se tretman od deset odlazaka na masažu da bi se postigli zadovoljavajući rezultati.

Hidromasaža je jedan od najefikasnijih anticelulit programa. Tretman se obavlja u hidromasažnom bazenu, gde se pritisak vode na tijelo koristi kao terapija. To se postiže pumpom i pulsatornim efetktom koji stimulišu metabolizam. Tretman hidromasažom deluje tako što ubrzava cirkulaciju oko 25 puta.