srijeda, 24 avgust 2016 16:38

Pričajmo o... Bakterijska vaginoza

pricajmo-O-06

Sindrom bakterijske vaginoze predstavlja promjenu normalne vaginalne flore sa prevashodnim prisustvom bakterije Gardnerele vaginalis, kao i povećanim brojem anaerobnih bakterija[1] na račun aerobnih.

Šta to znači?

Sluznicu vagine u normalnim okolnostima naseljava veliki broj bakterija u razmjeri koja je štiti od infekcija i uticaja iz spoljašnje sredine. Najznačajniju zaštitnu ulogu medju prisutnim bakterijama koje grade vaginalnu floru ima Lactobacilus. On ucestvuje u produkciji mlijecne kiseline i vodonik-peroksida koji štite sluznicu od izazivača infekcije.

Kako se manifestuje?

U bakterijskoj vaginozi svi oblici Lactobacilusa su potisnuti gotovo do isčezavanja iz vaginalnog sekreta , što ima za posljedicu promjenu pH sredine vagine. pH vagine u normalnim okolnostima iznosi do 4.1 , a u uslovima bakterijske vaginoze preko 4.5 (ukoliko je pH manji od 4.5 isključuje se nalaz bakterijske vaginoze). Sve ovo ima za posljedicu pojačano razmnožavanje Gardnerele vaginalis i drugih anaerobnih bakterija, dovodeći do pojave karakterističnog neugodnog mirisa koji podsjeća na miris ustajale ribe. Miris je nešto intenzivnije izražen nakon seksualnog odnosa i nakon menstruacije. Pored neugodnog mirisa, žene obično primijete obilnu sekreciju iz vagine u vidu mliječno bijelog sekreta . U akutnoj fazi sekrecija je obilna i često praćena osjećajem svraba ili peckanja oko ulaza u vaginu. Već u hroničnoj fazi neprijatan miris sekreta, koji nije tako obilan kao u akutnoj fazi, je jedini razlog zbog kog se djevojke/žene obraćaju ljekarima.

Koje su komplikacije bakterijske vaginoze?

Bakterijska vaginoza smatra se faktorom rizika za nadovezivanje drugih seksualno prenosivih bolesti (gonoreje, trihomonijaze, genitalnog herpesa). Brojne studije ukazuju i na veću učestalost zapaljenskih procesa na jajnicima i materici, kao i ostalim organima male karlice kod pacijentkinja sa bakterijskom vaginozom.

Takođe, smatra se i faktorom rizika u nastanku spontanog pobačaja. Dovodi do pucanja plodovih ovojnica i prijevremenog porođaja.

Kako se postavlja dijagnoza?

Da bi se potvrdila dijagnoza bakterijske vaginoze potrebno je uraditi mikrobiološku analizu vaginalnog sekreta. Prema Amsel dijagnostičkoj metodi moraju biti prisutna tri od četiri kriterijuma za postavljanje dijagnoze.

Homogen vaginalni sekret mliječnog izgleda
pH vaginalnog sekreta veći od 4,5
Pozitivan aminski mirisni test
(izvodi se dodavanjem jedne kapi 10% kalijum-hidroksida vaginalnom sekretu, pri čemu se povećava njegova pH vrijednost, a samim tim podstiče jače isparavanje jedinjenja koja stvaraju miris pokvarene ribe)

Prisustvo clue ćelija- clue ćelije su izljuštene ćelije vaginalnog epitela prekrivene mnoštvom bakterija koje izgledaju kao da su posute šećerom u prahu.
Kako se liječi?

Liječenje se sprovodi antibioticima koje vam propisuje vaš ginekolog. Uglavnom se koriste metronidazol i klindamicin, kao i vaginalete koje pomažu u obnavljanju normalne vaginalne flore.

MALA POMOĆ U TUMAČENJU NALAZA STEPENA ČISTOĆE VAGINALNOG BRISA

I stepen - Znači prisustvo sluzi, poneki leukocit i mnoštvo Doderlajnovih bacila[2] – ovaj nalaz imamo samo kod djevojčica prije puberteta.

II stepen – Znači prisustvo male količine sluzi i leukocita, a dosta Doderlajnovih bacila. Predstavlja normalnu vaginalnu floru i ne zahtijeva liječenje.

III stepen –Znači prisustvo streptokoka, stafilokoka i gadnerele vaginalis (Bakterijska vaginoza)

Treći stepen karakterišu:

* obilan sekret bjeličasto-žut neprijatnog mirisa uz pojavu svraba
* PH > 4,5 (ako je manja od 4,5-100% se ne radi o bakterijskom vaginitisu).
* Aminski test: miris pokvarene ribe
* Clue ćelije: Ako se nađe više od 20 % clue ćelija u razmazu, tada sa sigurnošću govorimo o bakterijskom vaginitisu .

Clue ćelije su izljuštene epitelne ćelije vaginalne sluznice nejasne ćelijske membrane usled prisustva mnoštva bakterija..
* liječenje: metronidazol, klindamicin…tj prema antibiogramu.

IV stepen –Znaci prisustvo Gonokoka ( izazivac gonoreje)

Četvrti stepen karakterišu:
* obilan zeleno-žut sekret
* liječenje: penicilini i cefalosporini

V stepen – Znači prisustvo Trichomonas vaginalisa (Trihomonijaza-vidi tekst)
Peti stepen karakterišu:
* obilan zeleno-žut sekret koji je pjenušav
* miris pokvarene ribe
* svrab, pečenje, otečenost i crvenilo vaginalne sluznice
* pojava malih tačkastih krvarenja na grliću materice kod 2-5 % pacijentkinja
* liječenje: metronidazol

VI stepen – Znači prisustvo Candide albicans (Kandidijaza)
Šesti stepen karakterišu:
* svrab, gust bijeli, sirasti iscjedak koji je obično bez mirisa
* moguća bol pri polnom odnosu
* liječenje: kanesten i nistatin vaginalete

Tekst priredila: dr Milena Popović

[1] Bakterije koje ne zahtijevaju kiseonik za rast i razmnožavanje

[2] Doderlajnovi bacili - normalni stanovnici vaginalne flore, stvaraju mliječnu kisjelinu koja štiti vaginalnu sluznicu od infekcija