utorak, 08 mart 2011 16:35

Pričajmo o... Gljivična infekcija ženskih polnih organa (vulvovaginalna kandidijaza)

pricajmo-O-03

Gljivičnu infekciju ženskih polnih organa najčešće izaziva Candida albicans, čak u 90% slučajeva. Radi se o prekomjerenom rastu mikroorganizma koji se u umjerenom broju normalno nalazi u crijevima i vagini. Do prekomjerenog rasta dolazi usljed promjene kisjelosti vagine, izmijenjenog hormonskog statusa ili pretjerane upotrebe pojedinih antibiotika. Kandidijaza prati brojna stanja, u prvom redu šećernu bolest, poremećaje imuniteta, hipotireozu (stanje nedovoljnog stvaranja hormona štitne žlijezde), upotrebu kortikosteroida itd.

Kako se manifestuje ?

Manifestuje se izraženim svrabom, crvenilom spoljnih genitalija i vagine, obilnim bjeličastim , “sirastim” sekretom slatkastog mirisa. Seksualni odnos je često bolan. Iako se ne smatra seksualno prenosivom bolešću, u toku nezaštićenog odnosa sa osobom koja ima gljivičnu infekciju moguća je transmisija. Pored vulve i vagine, može inficirati i usnu duplju izazivajući oralnu kandidijazu.

U opšte simptome kandidijaze ubrajaju se čest osjećaj umora i nedostatka snage, depresija, osjećaj nadutosti, izraženi gasovi, čest zatvor i proliv.

Faktori rizika

Kao što smo već napomenuli, promjena kisjelosti vagine direktno je povezana sa rizikom od dobijanja gljivične infekcije. Do promjene kisjelosti dolazi u toku menstruacije, što i objašnjava veliku učestalost vraćanja simptoma u tom periodu. Drugi faktori su trudnoća, hormonska terapija, preparati na bazi estrogena, menopauza, pretjerana konzumacija alkohola i duvana. Takođe, potrebno je obratiti pažnju na preparate koji se koriste u cilju održavanja intimne higijene. U tom kontekstu ne preporučuje se upotreba parfemisanih kozmetičkih proizvoda. Savjetuje se izbjegavanje nošenja sintetičkog donjeg rublja i učestalo pranje spoljnih genitalija s obzirom da vlažna sredina pogoduje razvoju gljivica.

Kako se postavlja dijagnoza ?

Dijagnoza se postavlja ginekološkim pregledom na kom se otkriva crvenilo vulve i vagine, otok tkiva, obilan iscjedak i često brazde na koži kao posljedica upornog češanja.

Kako se liječi ?

Liječenje se sprovodi ljekovima protiv gljivičnih infekcija u vidu vaginaleta, krema ili masti. U praksi se najčešće propisuje Canesten, Nystatin, a u slučaju ponovljenih infekcija tablete flukonazola. Terapija traje u prosjeku od 7 do 10 dana. Česti recidivi, mogu ukazivati na postojanje neke druge infekcije (npr. HIV-om) zbog čega se savjetuje konsultacija ljekara. Liječenje se, takođe, sprovodi i adekvatnom ishranom koja podrazumijeva izbjegavanje ugljenih hidrata i namirnica koje sadrže kvasce (hljeba, piva). Umjesto toga preporučuje se konzumiranje svježeg zelenog povrća, jogurta koji sadrzi Lactobacillus acidophilus, svježeg mesa i ribe.

Tekst priredila: dr Milena Popović