srijeda, 01 februar 2017 15:47

Uvesti testiranje na HIV na terenu kao ustaljenu aktivnost

 

U Crnoj Gori je stopa testiranja na HIV jedna od najni┼żih u Evropi, zbog ─Źega je neophodno uvesti testiranje u zajednici, posebno na terenu, kao ustaljenu aktivnost.

 

To bi, kako je ocijenila rukovodilac Savjetovali┼ítva za HIV u Centru za prevenciju i kontrolu bolesti pri Insitutu za javno zdravlje (IJZ), Aleksandra Marjanovi─ç, doprinijelo pove─çanju broja testiranih osoba.

Marjanovi─ç je navela da su mnogobrojni razlozi za to ┼íto je stopa testiranja na HIV u Crnoj Gori jedna od najni┼żih u Evropi.

"Njih treba tra┼żiti u samim klijentima, odnosno li─Źnim barijerama, u zdravstvenim ustanovama, odnosno institucionalnim barijerama i u legislativi, odnosno barijerama u okviru dru┼ítvenog i pravnog konteksta", kazala Marjanovi─ç agenciji MINA.

Ona je rekla da se savjetovanje sa testiranjem obavlja samo u savjetovalištima za HIV koji se nalaze u domovima zdravlja - u Baru, Beranama, Kotoru, Herceg Novom, Nikšiću, Pljevljima, Bijelom Polju i u Podgorici u Instiutu za javno zdravlje.

Ona je pojasnila da savjetovanje mogu da obave "vr┼ínja─Źkom" tehnikom i osobe koje rade u NVO, ali testiranje testovima koji koriste krv kao uzorak iz koga se utvr─Ĺuje infekcija mogu raditi samo zdravstveni radnici.

"To je glavni razlog zbog koga testiranje u zajednici nije mogu─çe sprovoditi samo od predstavnika NVO", navela je Marjanovi─ç.

Ona je navela da je vrlo va┼żno da osobe koje su ─Źe┼í─çe izlo┼żene rizi─Źnim pona┼íanjima mogu da se testiraju i saznaju svoj status u ranijoj fazi infekcije kako bi, u slu─Źaju pozitivnog rezultata testa, po─Źele sa lije─Źenjem na vrijeme.

"Istovremeno sa po─Źetkom lije─Źenja, koriste─çi antiretrovirusnu terapiju, osobe koje ┼żive sa HIV-om imaju manju mogu─çnost preno┼íenja infekcije na druge osobe", navela je Marjanovi─ç.

Ona je rekla da se testiranje na terenu i u zajednici sprovodi uz saradnju zdravstvenih ustanova i NVO, za sada jo┼í uvijek prema potrebi i odre─Ĺenim datumima kao ┼íto su na primjer neki datumi iz kalendara zdravlja (Svjetski dan zdravlja, Dan zaljubljenih i Dan obilje┼żavanja sje─çanja na osobe koje su umrle usljed bolesti izazavanih HIV-om).

"Ono sto ─Źini ove aktivnosti ograni─Źavaju─çim da se ne mogu sprovoditi izvan zdravstvenih ustanova je to ┼íto su u na┼íoj zemlji odobreni i koriste se u zdravstvenim ustanovama testovi koji kao uzorak koriste krv (brzi testovi iz kapi krvi i Eliza testovi iz venske krvi)", pojasnila je Marjanovi─ç.

Ona je kazala da je u NVO i na terenu moguće mobilno testiranje tim testovima ako ga izvode zdravstveni radnici i, po završenom uzimanju uzoraka, njihovo nošenje na analizu u laboratoriju zdravstvene ustanove.

Prema njenim rije─Źima, ako bi bili odobreni za upotrebu testovi koji koriste kao uzorak za testiranje oralnu te─Źnost koja je bezbjednija za rad u vanmedicinskim uslovima i ako bi u NVO bili edukovani terenski radnici za izvo─Ĺenje brzih oralnih testova, postojala bi mogu─çnost za aktivnijim terenskim testiranjem posebno ranjivih populacija.

Marjanović je saopštila da tih testova nema u slobodnoj prodaji, i njihova je cijena znatno skuplja od testova koji se rade iz krvi.

"Veoma je va┼żno da se shvati da, u slu─Źaju da se obezbijede ti testovi, osobe koje ih rade, radi skriniga, moraju da budu dobro edukovane, i to ne samo po pitanju tehni─Źkog izvo─Ĺenja i skladi┼ítenja testova, ve─ç i po pitanju ograni─Źenja validnosti testa i njihove interpretacije", poru─Źila je Marjanovi─ç.

Ta vrsta testiranja je, kako je istakla, po┼żeljna za te┼íko pristupa─Źne vulnerabilne populacije, i preporu─Źuje se vr┼ínjacko testiranje sa posebnim akcentom na savjetovanje.

Marjanovi─ç je ocijenila da je takav pristup neophodan kako bi se ┼íto vi┼íe osoba testiralo, imalo uvid u svoj HIV status i po─Źelo na vrijeme sa lije─Źenjem.

"Ovim bi se pristupom omogu─çio bolji kvalitet ┼żivota s jedne strane, a sa druge strane, uticalo bi se na smanjenje epidemije i ┼íirenje HIV-a, jer istra┼żivanja pokazuju da osobe sa poznatim HIV statusom mijenjaju svoje pona┼íanje i ─Źine seksualno pona┼íanje bezbjednim po sebe i okolinu koja je direktno izlo┼żena", pojasnila je Marjanovi─ç.

Ona je poru─Źila da je neophodno zagovaranje za uvo─Ĺenje testiranja u zajednici, posebno na terenu.

Marjanovi─ç je ukazala da je vrlo va┼żno voditi ra─Źuna o validnosti testova kojima se vr┼íi testiranje, edukaciji onih koji vr┼íe testiranje (zdravstveni radnici, vr┼ínja─Źki aktivisti ili radnici iz NVO), povremenim kontrolama skladi┼ítenja testova (ako se ne ─Źuvaju u zdravstvenim ustanovama za sta ve─ç postoje protokoli), uz obavezne protokole rada testiranja na terenu.

Na taj na─Źin bi se, smatra Marjanovi─ç, pove─çao broj testiranih, jer bi usluga bila dostupna i na terenu, kao i broj onih koji bi promijenili pona┼íanje i/ili po─Źeli da vode ra─Źuna o efikasnijoj i boljoj za┼ítiti, a i na vrijeme otkrili HIV infekciju.

"To bi sve moglo da uti─Źe na smanjivanje broja novoinficiranih i novootkrivenih u kasnom stadijumu infekcije", navela je Marjanovic.

Ona je saop┼ítila da je i u drugim zemljama u regionu sli─Źna situacija kao u Crnoj Gori.

Marjanovi─ç je kazala da je u glavnim gradovima u Evropi i svijetu u posljednje vrijeme praksa osnivanje mjesta za testiranje, takozvanih "Check point" mjesta koja, kako je pojasnila, osnivaju lokalne zajednice i slu┼że da gra─Ĺani mogu do─çi da se testiraju.

Izvor: NVO Juventas