četvrtak, 28 maj 2015 17:22

Ljekovi sprečavaju širenje virusa HIV

hivlecenje2015-05

Rano liječenje antiretroviralnom terapijom nakon dijagnostikovanja infekcije HIV virusom značajno smanjuje mogućnost obolevanja od side ili neke druge ozbiljne bolesti, rezultati su velikog međunarodnog istraživanja.Takođe ima dvostruki efekat - poboljšava zdravlje pojedinca, a u isto vrijeme umanjuje rizik prenošenja virusa na druge.

Preliminarni podaci istraživanja pokazali su da osobe koje su liječene odmah nakon dijagnostikovanja imaju 53 odsto manje šanse da umru ili da se kod njih razvije neko drugo ozbiljno oboljenje u odnosu na kontrolnu grupu, gdje je liječenje počelo kasnije, kada je oslabljen imunološki sistem.

Naučnici kažu da ovi podaci, u kombinaciji sa ranijim studijama, pokazuju da antiretroviralni ljekovi pomažu u sprečavanju širenja HIV virusa na zdrave seksualne partnere, što znači da je to liječenje od koristi za sve kod kojih je registrovan virus.

"Mi sada imamo jasan dokaz da je od veoma velike koristi za zaraženu osobu da počne antiretroviralnu terapiju što prije", rekao je Entoni Fauči, direktor američkog Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti.

On je dodao da rano liječenje ima dvostruki efekat - ne samo da poboljšava zdravlje pojedinca, već u isto vrijeme smanjuje njegovo takozvano virusno opterećenje, čime se umanjuje rizik prenošenja virusa na druge.

Istraživanje je počelo 2011. godine u 35 zemalja, a sprovedeno je na 4.684 zaražene osobe starije od 18 godina.

Prema poslednjim podacima, 35 miliona ljudi širom svijeta zaraženo je HIV virusom, dok samo 13 miliona ima pristup liječenju.

 

Izvor: GayEcho