srijeda, 28 septembar 2016 13:28

Pričajmo o... Orhitis (otečen i bolan testis)

pricajmo-O-03

Bolan i otečen testis može biti znak infekcije ili torzije (uvrtanja) testisa. Izuzetno je značajno razlikovanje ova dva stanja s obzirom da je terapijski pristup sasvim različit.

Bolan i otečen testis kao posljedica infekcije kod muškaraca između 35 i 45 god najčešće je izazvan hlamidijom, mikroplazmom, ureaplazmom (uzročnicima seksualno prenosivih bolesti). U najvećem broju slučajeva radi se o upali pasjemenika (epididimitis ) kojoj najčešće prethodi upala mokraćnog kanala.

Epididimitis karakterišu relativno brzi razvoj bola u jednoj polovini mošnica, otok ili uvećanje, kao i crvenilo i bol pri dodiru. Prilikom laboratorijske analize krvi naći će se povećana bijela krvna zrnca (leukociti), a pregledom urina mogu se naći tragovi krvi. Jedan od klasičnih znakova prilikom pregleda koji olakšava razlikovanje epididimitisa od torzije je Prehnov znak – prilikom podizanja oboljele strane mošnica bol se smanjuje, za razliku od torzije kod koje dolazi do pojačavanja bola.

Orhitis ili upala testisa je još jedan od uzroka bolnog otečenog testisa kao posljedica infekcije. Mora se napomenuti da je izolovano zapaljenje testisa koje ne prati epididimitis izuzetno rijetko zbog anatomske blizine ove dvije strukture. Najčešći uzročnik orhitisa je MUMPS virus, koji za posljedicu može da ima neplodnost. Zahvaljujući redovnoj vakcinaciji djece obolijevanje je rijetko.

Osobama oboljelim od epididimitisa i orhitisa savjetuje se strogo mirovanje. Zbog izuzetno jakih bolova često se primjenjuju lokalni anestetici. Oboljelima se savjetuje da podignu mošnice što dodatno olakšava bol, kao i primjena hladnih obloga stavljena preko zaštitne tkanine. Od ljekova se koriste antibiotici i analgetici (za smanjenje bolova). Ukoliko se bolest neadekvatno liječi dolazi do razvoja gnojne infekcije koja može rezultirati hirurškim odstranjivanjem testisa.

Torzija testisa je hitno stanje koje se naglo razvija! Karakteriše ga nagli razvoj bola koji se može širiti do trbuha, mučnina i povraćanje. Isto kao i u prethodnom slučaju, dolazi do brzog razvoja otoka mošnica, crvenila i izrazite osjetljivosti na dodir. Testis je visoko položen, okrugao i napet. Kao što je već rečeno, za razliku od epididimitisa, podizanje testisa prema preponi pojačava bol. Ono što je najbitnije istaći jeste urgentnost ovog stanja. Ukoliko se ne riješi u okviru od 4 do 6 sati započinje odumiranje testisa, što zahtijeva njegovo hirurško uklanjanje. Odumiranje testisa je posljedica prekinute cirkulacije usljed uvrtanja.

Dijagnozu postavlja urolog na osnovu pregleda. U nejasnim slučajevima u postavljanju dijagnoze pomaže ultrazvuk i kolor dopler kojim se može ustanoviti smanjen ili prekinut dotok krvi u testis.

Liječenje je uglavnom hirurško, iako se nerijetko vraćanje testisa u normalan položaj postiže manuelno. Ukoliko je pak došlo do trajnog oštećenja testisa preporučuje se njegovo uklanjanje kako ne bi došlo do razvoja autoimune (organizam napada sam sebe) reakcije na zdravi testis.

 

Tekst priredila: dr Milena Popović