petak, 29 april 2011 13:26

Pričajmo o... Upala mokraćne bešike i mokraćnih kanala

pricajmo-O-02

Upala mokraćne bešike ili cistitis je infekcija mokraćne bešike praćena osjećajem pečenja pri mokrenju i čestom potrebom za mokrenjem.

U normalnim okolnostima urin je sterilna tečnost. To znači da ne sadrži bakterije ni druge mikroorganizme (gljivice, viruse). Upala mokraćne bešike koja je uzgred rečeno znatno rjeđa kod muškaraca zbog veće dužine mokraćne cijevi i veće udaljenosti od anusa, događa se sa prodorom bakterija. Ipak nešto veća učestalost postoji kod pripadnika gay populacije koji ne koriste kondom pri seksualnom odnosu. U starijem životnom dobu infekcije mokraćnih kanala su nešto učestalije zbog razvoja bolesti prostate.

Najčešći uzroci cistitisa kod muškaraca

Najčešći uzrok cistitisa je loša higijena. Seksualni odnos bez zaštite kao i često mijenjanje partnera povećava rizik od obolijevanja. Ukoliko ste ipak imali nezaštićen seksualni odnos izvršite mokrenje nakon odnosa kako bi uklonili potencijalno dospjele bakterije iz mokraćne cijevi. Na taj način se prevenira razvoj cistitisa koji se često razvija u blagoj formi nakon seksualnog odnosa. Redovno pražnjenje mokraćne bešike, umjesto suzdržavanja i odlaganja mokrenja može vas zaštititi od upale mokraćne bešike. Ostali uzroci cistitisa mogu se odnositi na urođene deformitete u građi mokraćnih puteva, npr. suženja, koja otežavaju kompletno pražnjenje mokraćne bešike, zatim urinarni kateter, postojanje pijeska ili kamena u mokraćnoj bešici.

Koji su simptomi bolesti?

Najčešći uzročnici cistisa su bakterije Escherihia coli, Proteus, Klebsiella, Enterobacter. Upala mokraćne bešike manifestuje se učestalom potrebom za mokrenjem koje je praćeno pečenjem. Bol i pečenje pri mokrenju su tipični simptomi bolesti. Osjećaj napetosti u predjelu mokraćne bešike, neugodan miris urina, a katkad i prisustvo krvi u urinu takođe mogu biti prisutni. Ono što je odlika infekcije mokraćne bešike i mokraćne cijevi, za razliku od većine drugih infekcija, je izostanak visoke temperature. U principu, pojava visoke temperature znak je širenja infekcije na bubrege. Širenje infekcije na bubrege je komplikacija koja se može razviti ukoliko se ne sprovede adekvatno liječenje.

Ponovna pojava infekcije, tj. vraćanje, nije rijetkost naročito ako je izazivač Escherichia coli.

Kako se postavlja dijagnoza?

Dijagnoza se postavlja na osnovu prisustva opisanih tegoba i laboratorijskog pregleda urina. Davanje uzorka urina za laboratorijsku pretragu podrazumijeva malu pripremu kako bi se izbjegla kontaminacija urina bakterijama kože. Prije mokrenja potrebno je izvršiti toaletu penisa (oprati područje otvora mokraćne cijevi). Prvi mlaz urina se propušta, a ostatak ispušta u sterilnu posudu.

Liječenje

Vaš ljekar će vam zavisno od težine vaših simptoma i, eventualno, izolovanog uzročnika iz urina propisati upotrebu antibiotika. Takođe se savjetuje upotreba što veće količine tečnosti, i do 2 litra, uglavnom čaja od uve ili brusnice. Oblačenje shodno vanjskoj temperaturi, izlaganje hladnoći može pogoršati tegobe.

 

Tekst priredila: dr Milena Popović