srijeda, 10 avgust 2016 16:50

Pričajmo o... Klistiranje (čišćenje crijeva)

pricajmo-O-02

Klistiranje (čišćenje, pražnjenje) crijeva, preciznije anusa i rektuma je jedna od tehnika koja se primjenjuje u medicinske svrhe, ali je isto tako česta praksa gay parova. Ima za cilj ugodniji analni seks. Mišljenja o potrebi klistiranja zbog analnog seksa su podijeljena. Razlog tome su svakako dvije strane medalje učestale upotrebe klistira.

Neki od negativnih aspekata ove prakse bili bi poremećaj redovne stolice, spiranje bakterija koje su normalni i neophodni stanovnici crijeva. Pored toga, vjeruje se da povećava rizik od polno prenosivih bolesti i ukoliko se sprovodi na nestručan način može dovesti do povrede sluznice ili zida crijeva. Sa druge strane, brojni pripadnici gay populacije ne mogu zamisliti analni seks bez prethodnog klistira.

Kako se klistiranje izvodi?

Klistiranje je najpodesnije obavljati u kupatilu. Iako je široko rasprostranjena praksa klistiranja pomoću tuš crijeva, svima koji nisu vični ovoj praksi savjetujemo upotrebu irigatora ili većeg šprica. Irigator ili oprema za klistiranje može se kupiti u bilo kojoj apoteci. Čišćenje se vrši mlakom vodom, zagrijanom do 38°-39°C. Hladna voda može izazvati grčeve, dok vrela voda može dovesti do povrede i oštećenja sluznice što je praćeno snažnim osjećajem pečenja. Savjetuju se manje količine vode, do pola litra, naročito u slučaju nedostatka prakse i iskustva. Vrijeme klistiranja je u principu kratko i njegovo obavljanje se ne preporučuje neposredno prije seksa, kako bi se crijeva u potpunosti ispraznila i umirila. Prvo klistiranje često može biti praćeno blagim grčevima crijeva.

I na kraju, čestim klistiranjem možete stvoriti naviku na takvo pražnjenje. To može ulijeniti vaša crijeva usljed čega pražnjenje može postati neredovno.