Liječenje osoba koje žive sa HIV-om mnogo je napredovalo u posljednjoj deceniji, iako nauka još nije našla lijek koji potpuno eliminiše virus, ocijenila je specijalista socijalne medicine i rukovodilac Savjetovališta za HIV, Aleksandra Marjanović.

 

 

Osobama koje žive sa virusom HIV-a nedostaje psihosocijalna podrška i pomoć u terapijskom edukativnom savjetovanju od kliničkih psihologa, ocijenila je infektolog-virusolog Infektivne klinike Kliničkog centra Crne Gore, Snežana Dragaš.

 

U Crnoj Gori je stopa testiranja na HIV jedna od najnižih u Evropi, zbog čega je neophodno uvesti testiranje u zajednici, posebno na terenu, kao ustaljenu aktivnost.

panties-02

Slijedi drugi dio pregleda seksualno prenosivih i vaginalnih infekcija. Fokus je uglavnom na onima koje se prenose sa žene na ženu i načinima takvog prenošenja, sa presjekom najčešćih manifestacija svake ponaosob, kao i mogućeg liječenja.

panties-01

Slijedi kratak pregled seksualno prenosivih i vaginalnih infekcija. Fokus je uglavnom na onima koje se prenose sa žene na ženu i načinima takvog prenošenja, sa presjekom najčešćih manifestacija svake ponaosob, kao i mogućeg liječenja.

srijeda, 28 septembar 2016 13:28

Pričajmo o... Orhitis (otečen i bolan testis)

pricajmo-O-03

Bolan i otečen testis može biti znak infekcije ili torzije (uvrtanja) testisa. Izuzetno je značajno razlikovanje ova dva stanja s obzirom da je terapijski pristup sasvim različit.

petak, 23 septembar 2016 15:43

Mentalno zdravlje

Američka asocijacija psihijatara (APA) je nakon opsežnih istraživanja vezanih za seksualnu orijentaciju, 1973. godine uklonila homoseksualnost sa liste mentalnih poremećaja. 

srijeda, 24 avgust 2016 16:38

Pričajmo o... Bakterijska vaginoza

pricajmo-O-06

Sindrom bakterijske vaginoze predstavlja promjenu normalne vaginalne flore sa prevashodnim prisustvom bakterije Gardnerele vaginalis, kao i povećanim brojem anaerobnih bakterija[1] na račun aerobnih.

pricajmo-O-02

Klistiranje (čišćenje, pražnjenje) crijeva, preciznije anusa i rektuma je jedna od tehnika koja se primjenjuje u medicinske svrhe, ali je isto tako česta praksa gay parova. Ima za cilj ugodniji analni seks. Mišljenja o potrebi klistiranja zbog analnog seksa su podijeljena. Razlog tome su svakako dvije strane medalje učestale upotrebe klistira.

subota, 25 jul 2015 09:37

HIV pozitivni danas žive duže

lekovi2015-07

Osobe sa virusom HIV danas mogu da očekuju da će živjeti gotovo dvije decenije duže nego na početku ovog vijeka, zahvaljujući jeftinijim i dostupnijim ljekovima, piše londonski Gardijan, pozivajući se na izvještaj Ujedinjenih nacija (UN).

Strana 1 od 7