protokol za rad drop ina“Protokol/smjernice za rad LGBT Drop in centra” nastao je u okviru projekta “Zdravlje i prava” podržanog od strane Globalnog fonda za borbu protiv AIDS-a, tuberkuloze i malarije kroz kancelariju UNDP-a u Crnoj Gori.

U publikaciji koja je namijenjena prevashodno organizacijama koje se bave ljudskim pravima, te pružaju psiho-socijalnu podršku LGBT osobama, može se čitati o načinu funkcionisanju Juventas-ovog Drop in centra, njegovim programima, uslugama, aktivnostima, potrebnim prostornim odnosno tehničkim kapacitetima kojima bi bilo poželjno da se jedan ovakav Centar odlikuje, opisima poslova zaposlenih u centru itd.

“LGBT Drop in centar predstavlja sigurno i dostupno mjesto u kojem vlada atmosfera, tzv. “tendencionalna neformalnost”. U njemu se njeguje okruženje koje poštuje autonomnost, individualnost svake osobe i međusobnu toleranciju. Uz kafu ili čaj se razgovara, mogu se razmjenjivati ideje, šititi mreža socijalne podrške, te dobiti korisne informacije o zdravlju i zdravim stilovima života. Zahvaljujući različitim programima, Centar je otvoren za LGBT osobe, kao i njihove porodice i prijatelje.”

Ukoliko želite pogledate publikaciju kontaktirate Juventas-a na mail Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.